Villámhárító szerelés

Villámhárító szerelés  

Nagyon fontos egy épület vagy akár egy családi ház, ha rendelkezik villámhárítóval, akkor szép, esztétikus és nem utolsó sorban nagy biztonsággal megvédje otthonunkat, értékeinket az esetleg becsapódó villámoktól, túlfeszültségektől. Mi ebben igyekszünk bizalmukkal megtisztelt megrendelőinknek a legjobb tudásunkkal és tapasztalatunkkal segíteni.

A villámhárító szerelést kiviteli terv, vagy annak hiányában, az érvényben lévő előírások szerint végezzük. A villámhárító szerelés, javítás alatt a megbízóink egyéni elképzelését, kívánságát, ha van lehetőségünk, figyelembe vesszük, és amennyiben érvényben lévő szabványokkal, előírásokkal nem ütközik, a kérésnek eleget teszünk.

Vállaljuk ipari épület, raktárcsarnokok, társasház, családi ház új villámhárító kiépítését, a régi, felújítását bontással, vagy egyes elhasználódott, korrodálódott részek cseréjét. Továbbá magas épületek villámvédelmi kivitelezését alpinista módszerrel.

A kész villámhárító szerelésének befejezéseként elvégezzük a teljes villámhárító rendszer felülvizsgálatát az előírt földelési ellenállás mérését, és a munkát érvényes villámvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyvvel adjuk át.

A környezetünkre villámlás veszélyt jelent, az épületeinkre villámhárítót azért szerelünk, hogy ezt a veszélyt csökkentsük. Maximális biztonságot azonban nem kaphatunk. Egy részt a fizika törvényei miatt, másrészt meg olyan elvárásaink vannak, ami nem teszi lehetővé a teljes biztonságot. PL: szép legyen, ne nagyon látszódjon, kevesebbe kerüljön, de védjen meg 100%-ban. A villámvédelmi szabványok feladata megtalálni a megoldást, egyszerre szigorú és engedékeny a fizika törvényének és a társadalmi elvárásoknak. A gyakorlatias, képzett és villámvédelemben jártas szakembereknek az érvényben lévő szabványok és rendeletek lehetőséget adnak a megfelelően optimális megoldás kiválasztásában.

Villámhárító felépítése

A villámhárító rendszer három jól elkülöníthető részből áll: felfogó, levezető, földelő.

A felfogó:

A villámhárítónak az része amitől talán a legtöbbet várunk, a villámok felfogása, úgy hogy megvédje az épületünket a villám gyújtó és romboló hatásától. Az épület tetején találjuk, vízszintes felfogó vezetők és függőleges felfogó rudak alkotják, olyan elrendezésben, hogy az épület a villámlástól védett térbe legyen.

Levezető:

A villámhárítónak az része ami a villám energiáját a felfogótól a földelőig vezeti. Általában az épület oldalfalán kiemelve, függőlegesen szerelve találjuk. Egy épületen több levezető is lehet. Több levezető nagyobb biztonsággal szétoszlatva vezeti le a villám energiáját. A levezetőt vakolat alatt is vezethetjük, ezt általában csak új épületeknél tudjuk kivitelezni. Esztétikailag mindenféle kép jobb ha nem látjuk a levezetőt, nem fog korrodálódni, nem akadunk el benne, kevesebb karbantartási költség.

Földelő:

A villámhárító ezt a részét már nem látjuk, az alkatrészek a földben vannak, és azért készül, hogy a villámáramot a földben szétoszlatása biztonságosan úgy, hogy a környezetre veszélyt ne jelentsen. Több földelő nagyobb biztonság a föld hirtelen potenciál emelkedésének elkerülésére. De a legjobb, ha az épület betonalap földeléssel készül, mert így a teljes betonalap földelés felületen oszlik szét a villámáram energiája.

Túlfeszültség védelem

Ez a villám másodlagos hatásainak elkerülésére szolgál, az épületben található erősáramú és gyengeáramú berendezések védelme érdekében.

Ezeknek az érzékeny berendezések védelmét nem lehet megoldani földeléssel, de valahogy csökkenteni kell a túlfeszültségre érzékeny szerkezetek feszültségét. A túlfeszültség védelem a villámlás másodlagos hatásának a meghatározása. Az ellene a védekezés gazdasági kérdés. De mivel már a háztartásokban is egyre több nagy értékű erős és gyengeáramú készülék megtalálható nem lehet nem foglakozni ezeknek a készülékek védelméről.

Ezt a védelmet többlépcsős túlfeszültség korlátozó eszközökkel tudjuk megoldani. Legklasszikusabb és leghatásosabb megoldás, ha három lépcsőben oldjuk meg túlfeszültség védelmi eszközökkel. Az első lépcső a főelosztóban elhelyezve egy szikraközös túlfeszültség védelmi készülék, vagy egy kombinált túlfeszültség-korlátozó eszköz . A második lépcső lehet az kiselosztóban varisztoros túlfeszültség védelmi készülék. A harmadik lépcső a védett érzékeny készüléknél egy gyors túlfeszültség védelmi eszköz, ami így már nagy biztonsággal védi meg féltett értékes készülékünket. A túlfeszültség védelmi készülékeket egy típusú márkából kell ki választanunk, mert csak így biztosítható, hogy a készülékek megfelelően összehangoltan működjenek.

Villámvédelem családi házra

Az érvényben lévő rendeletek nem teszik kötelezővé a családi házra a villámvédelem kiépítését. Az utóbbi évek viharai, egyre több alkalommal okoztak villámlásból eredő károkat, épület tüzeket, amik elkerülhetők lettek volna, ha rendelkeznek villámhárítóval. A kertes családi házak a mi világunkban már felvannak szerelve drága háztartási, gyengeáramú és erősáramú villamos berendezésekkel, amiknek a pótlása nem két fillér, ha bele csap a villám a házba.

Csak néhány példa: számítógép, tévé, DVD lejátszó, műholdvevő, gázkazán elektronikája, mikro, elektromos tűzhely, sütő, hűtőszekrény, mosogatógép, mosógép ezek mind olyan költségek még egyenként is sok, nem beszélve, ha egyszerre kéne kicserélni az összes berendezést, kikerülne belőle egypár villámhárító a családi házra. Ezért a villámvédelem szerelése családi házra gazdasági megfontolás, vállalunk -e akkora kockázatot, hogy a mi házunkat elkerüli a villám.

Ha Ön úgy gondolja, nem szeretne további kockázatot vállalni, keressen meg minket. A helyszínen a felmérjük a lehetőségeket és árajánlatot adunk a villámhárító kiépítésének költségéről és megegyezés esetén, a lehető legrövidebb időn belül elkészítjük a családi házra a villámhárítót.