EON, ELMŰ, ÉMÁSZ,DÉMÁSZ Teljesítmény igény

Egy kisebb méretű családi ház ellátásához elegendő az egyfázisú csatlakozás, ami magába foglalja a világítást, szórakoztató elektronikát és háztartási eszközöket (mikrohullámú sütő, mosógép, porszívó) amennyiben előreláthatólag háromfázisú, illetve nagyteljesítményű készülék kerül a háztartásba (elektromos tűzhely, klíma szauna), akkor háromfázisú csatlakozást kell létesíteni.

Ennek megfelelően még a villamos szerelések előtt gondoljuk át és beszéljük meg a tervezővel/szerelővel, hogy a lakásban milyen villamos árammal működő berendezések kapnak majd helyet.


  1. Írjuk össze az összes meglévő vagy tervezett berendezésünket, és becsüljük meg, hogy melyek működhetnek majd egyszerre (azaz mennyi lesz az egyidejű teljesítmény). Amennyiben nem vagyunk biztosak a különböző berendezések áramigényében, kérjük a regisztrált szerelő segítségét.
  2. Okos tervezéssel spórolhatunk! Építtesünk ki külön áramköröket azoknak az eszközöknek, amelyeket külön mért, "vezérelt" árammal (köznyelven éjszakai árammal) szeretnénk üzemeltetni (pl.: hőtárolós fűtés, bojlet stb.)!

3x80 Amper alatti igény esetén, fázisonként az alábbi teljesítményű kismegszakítókat szereljük be: 2, 4, 6, 10, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63, 80 Amper