Panellakás villanyszerelés, felújítás

Panellakás villanyszerelés, felújítás

Szeretné panellakása elektromos vezetékeit kicserélni? Felújítja, átalakítja panellakását és kapcsolókat, konnektorokat kell áthelyezni? Rossz helyen van a lámpa vezetéke? Elég volt az alumínium vezetékekből?

A panellakások villanyszerelését két különböző technológiával végezzük, eszerint lehet falba süllyesztett, vagy falon kívüli, kábelcsatornás szerelés.

Süllyesztett kivitelezés esetén a téglaépítésű lakásokkal ellentétben nem csöveket süllyesztünk a beton falakba, hanem dupla szigetelésű réz kábeleket.
Így statikailag csak minimálisan gyengítjük a vasbeton falakat, ezzel együtt biztonságos és esztétikus műszaki megoldást nyújtva megrendelőinknek.
Panellakások beton falaiba elektromos csövet süllyeszteni nem lehet, mert ez a betonfalak marása közben a főfalakban található vasalás sérülésével járna, mely akár veszélyes mértékig elgyengítheti statikailag az épület szerkezetét.

A panellakások süllyesztett szerelése, a dupla szigetelésű kábelek használatán kívül mindenben megegyezik a lakás villanyszerelés, épületvillanyszerelés menüben leírtakkal, ezért erről bővebb információ ott olvasható.

Falon kívüli, kábelcsatornás technológia esetén a beton falakra megfelelő méretű kábelcsatornát szerelünk, ami jellemzően a biztosítéktábla környékén vastagabb, attól távolodva egyre kisebb méretű, a vezetékek számának függvényében. A kábelcsatornát minden esetben csavarokkal rögzítjük a beton fal síkjára, műanyag tiplik befúrásával. Korunkban már olyan kivitelű kábelcsatornákat forgalmaznak, melyek esztétikailag kevésbé rontják a lakás képét, mint ódon társaik. Egy igényes szereléssel alig észrevehető- a szegélylécek fölött, vagy arra alkalmas szegélylécekben, illetve a holkerek alatt és a sarkokban szerelve festést követően szinte nem is látszik.

Fontos tudnivalók!

A rossz hír: a panellakások 30-40 évvel ezelőtt épültek és villanyszerelésükhöz kivétel nélkül alumínium vezetékeket alkalmaztak.
A panellakások 90 százalékába úgynevezett MM-falvezetékeket építettek be, amik olyan dupla szigetelésű alumínium kábelek, melyek nem cserélhetőek. Közvetlen a betonba öntötték, vagy az előre gyártott panel elemek hornyaiban, a vakolat alá vannak süllyesztve.
Közel 22 éves pályafutásunk alatt olyan panellakással még nem találkoztunk, ahol vésés, bontás nélkül maradéktalanul cserélhetők voltak a vezetékek, így az továbbra is álom marad, hogy a panellakások vezetékeit egyszerűen csak kicseréljük.

A jó hír: nem minden esetben szükséges az alumínium vezetékek cseréje!
Azokban a panellakásokban, ahol megfelelő keresztmetszetű alumínium vezetékek vannak a falakban, még hosszú évekig biztonságosak lehetnek az öreg alumínium vezetékek. És itt a kulcsszó a biztonság!
Amennyiben az Ön lakásában nincsenek kiugróan magas fogyasztású berendezések, mint például: villanytűzhely, villanysütő, szárítógép, több klímaberendezés, vagy sok, nagy teljesítményű konyhai elektromos eszköz, valószínűsíthető, hogy nincs szükség a vezetékek cseréjére.
Hogyan tehetem biztonságossá panellakásom elektromos hálózatát?

3 nagyon fontos lépést minden panellakás elektromos hálózatán el kell végezni!

1. Biztosítéktábla csere
A lakásban található vezetékeket megfelelően méretezett kismegszakítókkal kell ellátni. A régi biztosítéktáblák, elavult kismegszakítók és a korszerűtlen olvadóbiztosítékok már nem tudják biztonságosan ellátni feladatukat, ezért fokozottan tűz- és balesetveszélyesek!

2. Fi-relé beépítése
A Fi-relét más néven hibaáram védő relének, vagy életvédelmi relének, áramvédő kapcsolónak is nevezzük. A neve is elárulja, hogy a kismegszakítóval ellentétben nem a túláram védelem a feladata, hanem az életvédelem.
Kedvezőtlen körülmények között egy 70 milliamper (0,07 Amper) erősségű áramütés képes halálos sérülést okozni. A lakásokba beépített Fi-relé feladata az, hogy 30 milliampernél nagyobb hibaáramot ne engedjen a fogyasztó felé- ezzel megakadályozva azt, hogy egy meghibásodott berendezés halálos áramütést okozzon.
Azon túlmenően, hogy a szabvány is kötelezővé teszi a beépítését, kisgyermekes háztartásokban fokozottan ajánlott a Fi-relé beépítése. A gyerekeket minden érdekli, így előbb-utóbb minden szülő szembesül azzal, hogy gyermeke határozottan nyúl a konnektor felé, esetleg piszkálja az elektromos eszközöket.

Ne várja meg, amíg megtörténik a baj, Ön legyen elővigyázatos, saját gyermeke védelmére építtessen be Fi-relét, védje családja biztonságát!

3. Elektromos kötések felújítása.
A panellakások alumínium vezetékeinek kötését 30 évvel ezelőtt, az akkori technológiának megfelelő eszközökkel végezték. Ezek a kötések mára elavultak és szabványtalanná váltak, továbbá a legtöbb esetben fellazultak és elöregedtek, így komoly károkat okozhatnak elektromos eszközeiben, ráadásul gyakran tűzveszélyes és balesetveszélyes állapotot idézhetnek elő!

Mennyibe kerül a panellakás elektromos hálózatának felújítása?

  • Egy átlagos panellakás teljes átvillanyszerelése falba süllyesztett technológiával: 4-600.000 Ft közé tehető, az elvégzendő munka, valamint a megrendelő igényeinek függvényében.
  • Panellakás komplett elektromos hálózatának felújítása falon kívül, kábelcsatornában: 280-500.000 Ft-os beruházás.
  • Biztosítéktábla csere, Fi-relé beépítése, kötések felújítása: 58-72.000 Ft.

Az utóbbi két évtizedben jelentősen nőtt a háztartások energiaigénye. Ez főleg az elektromos berendezések, mint például hűtő, tűzhely, mikró, mosó- és mosogatógép, klímák rohamosan növekvő száma, és azok teljesítményének növekedése miatt történt.

A panellakások elektromos vezetékei azonban nem mindig tudják a megfelelő tápellátást biztosítani.
Lakásunk és értéktárgyaink biztonsága érdekében érdemes átvizsgáltatni és szükség esetén felújíttatni az elektromos hálózatot.

A mai, korszerű technikákkal (úgy mint gyémántvágó, betonfúró, porszívó) a vezetékek, kábelek nagyon szépen bevéshetőek a betonba. Ez a munkálat ugyan hangosabb a villanyszerelés többi válfajánál, ám a jól tájékoztatott szomszédok tudomásul veszik, hogy egy lakásfelújítás ezzel jár.

Az új kábelek elfedéséhez lehet gipszkartont is használni az esztétikus elrejtés érdekében. Ahol szükséges, természetesen a gipszkarton falak, dobozolások, mennyezeti dekorációk és designvilágítások beépítését is vállaljuk.

Nem kell félni a panellakások elektromos felújításától, a megfelelő szakértelemmel és gondossággal elvégzett munka után egy sokkal szebb, otthonosabb, modernebb környezetbe költözhetünk vissza.